200 БАЛІВ НА НМТ: ДОСВІД, СЕКРЕТИ ТА ІСТОРІЇ УЧАСНИКІВ

Тривале навчання в дистанційному форматі спочатку через COVID-19, а згодом через повномасштабну війну, заняття в бомбосховищах під завивання сирен, а то й грюкіт вибухів, домашні завдання при свічках через відключення електроенергії, переїзди в інші куточки країни чи й вимушений виїзд із неї, постійні думки про ситуацію на фронті, переживання про рідних та друзів і ще безліч інших великих і малих викликів.

 Здавалося б, у таких умовах навчатися, а головне дійсно навчитися чогось — просто неможливо. Та це не про цьогорічних учасників національного мультипредметного тесту — НМТ, як тих, хто у 2023 році завершив здобуття повної загальної середньої освіти, так і випускників шкіл минулих років! Навіть у цих надскладних умовах вони знаходили віру, сили, натхнення й показували неймовірну самоефективність, щоб упевнено рухатися до своєї мети й показати на вступному випробуванні на бакалаврські програми свій найкращий результат.

Та є серед понад чверті мільйона цьогорічних учасників НМТ ті, хто поза всяким сумнівом може пишатися собою. Це 3794 вступники, які за підсумками проходження тестування в межах основних або додаткових сесій НМТ отримали такі омріяні для кожного абітурієнта 200 балів щонайменше з одного предмета! Зазначимо, що серед них 3329 осіб стали найкращими в одному предметі, 415 — у двох  і 50 — у всіх трьох предметних тестах, які були ними обрані для проходження в межах НМТ. 

Якщо поглянути на цьогорічні 200-бальні результати в розрізі десяти навчальних предметів НМТ, із яких цьогоріч проводили тестування, то найбільше учасників отримали найвищий результат за підсумками виконання тесту з математики (1905 осіб), дещо менше — з української мови (1115 осіб). Звісно, 200-бальних результатів з інших предметів було ще менше, адже тестування із відповідних предметів учасники проходили за вибором, на відміну від тестувань з української мови та математики як загальнообов’язкових. 

Предмет НМТОсновна сесіяДодаткова сесіяЗагалом
Українська мова1095201115
Математика1871341905
Історія України2733276
Біологія1261127
Фізика28028
Хімія26127
Англійська мова76054814
Німецька мова11314
Іспанська мова202
Французька мова101
Загалом41931164309

Та незалежно від того, скільки 200-бальних результатів та з яких саме предметів отримав кожен із цьогорічних учасників, головним є те, що будь-який із цих результатів — це дійсно значне особистісне досягнення, це не фортуна і не лотерея, а роки наполегливої, цілеспрямованої підготовки. І тут ще раз акцентуємо: підготовки в критичних умовах останніх років… Тому без перебільшення можна стверджувати, що всі ці учасники — це гордість нашої країни. Це ті, хто з вересня стане окрасою студентського співтовариства провідних закладів вищої освіти, а вже за кілька років — локомотивом у відбудові нашої країни й перетворенні її на передову державу нашого спільного європейського дому. 

Хто ж ці успішні люди, яким вдалося на цьому етапі досягти вершини? Це яскраві особистості з високим рівнем мотивації й самодисциплінованості чи скромні мрійники, які хочуть змінити світ на краще, а про себе розповідати не люблять? Чи, може, це юні дослідниці, які спробували свої сили в наукових розвідках, або ж звичайні хлопці, хто у свої 17 уже добре знається на техніці? Вони  різні, та об’єднує їх усіх віра в майбутнє України і нашу ПЕРЕМОГУ!

Історії цьогорічних учасників НМТ, зокрема тих, хто цьогоріч вишов із-за шкільної лави, цікаві й неординарні, вони надихають і доводять, що немає нічого неможливого. Головне — прагнути, працювати й щодень усвідомлювати відповідальність за власне майбутнє, майбутнє свого народу й держави. Про це ми точно знаємо з того, що нам (Українському центру) розповіли цьогорічні 200-бальники, заповнивши форму, де ми їх запитали про те, хто вони, якими вони себе бачать зараз і ким себе хочуть бачити в недалекому майбутньому, як вони готувалися до НМТ і які секрети знають, щоб подолати труднощі на шляху до успіху тощо. Тож тепер цими розповідями ми хочемо поділитися з вами. Хай вони допоможуть кожному усвідомити просту істину: досягає той, хто працює, і передусім над собою!

Чекайте вже невдовзі на нашому сайті, а також на сторінці у фейсбуку серію “Історій успіху” від цьогорічних 200-бальників.

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти

https://testportal.gov.ua/200-baliv-na-nmt-dosvid-sekrety-ta-istoriyi-uchasnykiv/