В Одесі відбулося ЗНО для вчителів: як це було

Понад 80 вчителів молодших класів склали незалежне тестування в Одесі. Педагогічні працівники мали відповісти у тестовій формі на 100 запитань, після чого зможуть перейти до наступного етапу сертифікації, розповіла кореспондентка Суспільного.

За словами директора Одеського регіонального Центру оцінювання якості освіти Анатолія Анісімова, цьогоріч бажаючих пройти сертифікацію в Одеській області було понад сто вчителів, однак повну реєстрацію пройшли 80.

“Кожному пропонується тестовий зошит, в якому є завдання різних рівнів напряму. Це завдання з педагогіки, психології, математики чи української мови, які є в початковій школі і є на загальну ерудицію”, – поділився Анісімов.

Він пояснив, що сертифікація дає можливість вчителю протягом 3-х років отримати надбавку до зарплатні у розмірі 20%. Також можна пройти позачергову атестацію і підвищити свій кваліфікаційний рівень.

Вчителька молодших класів Одеської школи №15 Лілія Мацьоха розповіла, що сертифікацію хотіла пройти й раніше, однак не вистачало досвіду роботи. Після того, як минуло 2 роки Лілія вирішила взяти участь у незалежному оцінюванні.

“Я переглядала питання, які були у минулому році. А також новий стандарт вчителя початкових класів у роботі й більш детально ознайомилася з програми з якими ми працюємо”, – поділилася Лілія.

Як пояснила експертка Центру оцінювання якості освіти Олена Гончарова, окрім тестування, аби закінчити сертифікацію повністю, потрібно пройти низку інших етапів.

“Вчителі проходять декілька етапів – це ЗНО, потім вони складають портфоліо або презентацію, де представляють власний досвід, довготривале спілкування за певними показниками. Їх понад дванадцяти. Також проводиться анкетування адміністрації школи, щоб якомога більше осягнути роботу вчителя”, – зазначила Гончарова.

Лариса Саванчук пройшла сертифікацію Нової української школи у 2019 році. На її думку, тоді завдання у тестуванні були складними.

“На той час були нові педагогічні ситуації щодо освітнього середовища – як вчитель повинен себе поводити, ранкове коло, зустріч дітей. У 2021 році ми вже третій рік вивчаємо НУШ (Нова українська школа – ред.), тому я думаю нічого складного не буде для вчителів”, – наголосила Саванчук.

Вона додала, що завдяки сертифікації їй вдалося підвищити професійний розвиток.

Читайте також

  • У Кропивницькому вчителі початкових класів складали ЗНО

Інформацію підготовлено кореспондентами видання Суспільне мовлення України