ВСТУПНІ ВИПРОБУВАННЯ-2023: У ЄДНОСТІ НАША СИЛА

Завершилися всі процедури, пов’язані з проведенням цьогоріч оцінювань у межах вступних випробувань на бакалаврські програми (національний мультипредметний тест (НМТ)) та магістерські (єдиний вступний іспит (ЄВІ), єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ)).

Усі учасники, які успішно пройшли випробування, уже вступили до омріяних закладів вищої освіти або перебувають на фінальному етапі цього процесу. Натомість організатори тестувань ще в роботі, зокрема аналізують кількамісячну кампанію, усі її позитиви й проблеми, щоб уже зараз починати планувати вступні випробування наступного 2024 року. 

Підбиваючи підсумки, укотре переконуємося, що зробити те, що нам удалося другий рік поспіль у надзвичайно складних умовах воєнного часу, було можливим лише тому, що до процесів підготовки й проведення НМТ, ЄВІ та ЄФВВ долучилися на різних етапах десятки організацій та установ, тисячі фахівців. І не лише в Україні, а й за кордоном.

Для учасників випробувань маратон, пов’язаний із тестуваннями, тривав з 03 квітня, коли було розпочато реєстрацію на НМТ, і завершився 18 серпня, коли було оприлюднено офіційні результати останніх тестувань у межах додаткової сесії ЄВІ та ЄФВВ. Водночас для організаторів вступних тестувань усе почалося набагато раніше. Адже команда Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти за підтримки вітчизняних і закордонних партнерів розпочала свою роботу щойно закінчилися вступні випробування 2022 року. І ця напружена спільна робота в ситуації багатьох невизначеностей і потенційних ризиків урешті дала плоди: справедливі й рівні умови вступу на навчання до закладів вищої освіти було забезпечено всім, хто виявив бажання рости особистісно й професійно, щоб надалі докластися до відбудови й розвитку України як сильної демократичної європейської держави.

Неймовірність того, що вдалося реалізувати цьогоріч у межах вступних випробувань, передовсім полягає в тому, що вже вдруге в історії нашої країни масштабні (загальнодержавні) оцінювання було проведено на комп’ютерній основі. Здійснити це дала змогу унікальна система, створена, апробована й запущена минулого року в надзвичайно стислі терміни ( усього за три місяці), а надалі суттєво вдосконалена. Так, звісно, не обійшлося без деяких проблем у її функціюванні — і через постійні хакерські атаки з боку російського ворога, і через недотримання деякими учасниками принципів академічної доброчесності. Однак на всі ці виклики наші фахівці швидко й ефективно реагували, щоб забезпечити об’єктивний і якісний відбір вступників до вітчизняних закладів вищої освіти на бакалаврські та магістерські програми. 

Допомогти уявити масштаби роботи, що цьогоріч була проведена в межах вступних випробувань Українським і регіональними центрами в співпраці з багатьма залученими сторонами, можуть деякі дані. 

Так, для того щоб кожен зареєстрований мав змогу пройти НМТ для вступу на бакалаврські програми, в Україні й за кордоном було організовано 24 зміни тестувань у межах основних і додаткових сесій. Крім України, ми провели НМТ майже в усіх країнах Європи, а також у Канаді та США — загалом у 53 містах 32 країн світу. Для забезпечення 12 днів оцінювань було задіяно 6998 тимчасових екзаменаційних центри (ТЕЦ) в Україні та 496 — за кордоном. Під час основних сесій ТЕЦ було створено на базі 702 закладів та установ освіти, з них 55 — в інших країнах, а під час додаткових — на базі 155 вітчизняних закладів освіти та 20 закордонних. Загалом в основних і додаткових сесіях НМТ взяло участь понад 268 тисяч учасників (94 % від зареєстрованих). 

Як і вступники на бакалаврат, потенційні магістри також мали змогу пройти тестування і в Україні (під час основної та додаткової сесій), і за кордоном — у 12 містах 9 країн Європи (під час основної сесії). Для забезпечення 18 днів тестувань у межах ЄВІ та ЄФВВ було задіяно 3616 пунктів тестування в Україні та 74 ‒ в інших країнах.  Під час основної  сесії пункти тестування було створено на базі 339 закладів та установ освіти в Україні та 12 ‒ в інших країнах, а під час додаткових сесій ‒ на базі 121 вітчизняного закладу освіти. Загалом в основній і додатковій сесіях ЄВІ взяли участь понад 84 тисячі учасників, серед яких 1568 осіб проходили тестування за кордоном. У межах ЄФВВ було створено умови для проходження 48 165 тестувань для понад 41 тисячі потенційних магістрів, серед яких 6879 вибрали для проходження по два тести. Склали ЄФВВ й отримали результати майже 33 тисячі учасників, із них 615 осіб проходили тестування під час основної сесії в пунктах тестування за кордоном.

Успішно реалізувати означені обсяги роботи вдалося завдяки спільним зусиллям багатьох «гравців», а саме: 

  • вітчизняних педагогів, які на місцях організували оцінювання, ризикуючи щодня своїм життям, і небайдужих волонтерів, які допомогли провести тестування за кордоном, відгукнувшись на заклик української сторони;
  • керівників і засновників вітчизняних та закордонних закладів освіти, де було забезпечено всі умови для тестувань;
  • Міністерства закордонних справ і посольств та консульств України в інших країнах, які сприяли комунікаціям щодо створення пунктів тестування за кордоном; 
  • Міністерства освіти і науки України, Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, які забезпечували формування концепції тестування, а також зробили все для її ефективної реалізації. 

Готовність працювати понад свої можливості для майбутнього країни – одна з рис, що об’єднує сьогодні всіх нас. Внесок кожного вартий поваги і вдячності. 

Уклінно дякуємо всім, хто цьогоріч був причетний до організації, підготовлення й проведення вступних випробувань, усім, хто створював ТЕЦ в Україні й за кордоном, а також тим, хто в них безпосередньо працював. У такий складний час, який ми нині переживаємо, саме зі спільних справ, які забезпечують рівність і справедливість доступу до вищої освіти тим, хто вже невдовзі творитиме майбутнє нашої країни, виростає впевненість у тому, що ми все зможемо. Дякуємо всім, хто в нас вірив і нам довірився! Та найперше дякуємо нашим захисникам і захисницям за те, що ми продовжуємо жити, мріяти, працювати! Ми обов’язково переможемо!

Усе буде УКРАЇНА!