УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ІНФОРМУЄ: ЗНО, ПРОБНЕ ЗНО, ЄВІ / ЄФВВ

Нещодавно Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що через війну Росії в Україні вступна кампанія у 2022 році відбуватиметься в режимі, який відрізнятиметься від традиційного. До Українського центру звертаються абітурієнти та їхні батьки із питаннями про вступ, ЗНО, пробне ЗНО, вступні іспитування до магістратури. 

Щодо ЗНО і вступних випробувань маємо зазначити, що наразі нормативних документів, які б визначали, як саме будуть проводитися ці іспитування, чи будуть вони проводитися взагалі, немає. Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України плідно співпрацює з Міністерством освіти і науки України, з представниками вищої і загальної середньої освіти із розроблення Порядку зарахування до закладів вищої освіти у 2022 році, тобто документа, який би відповів на всі ті питання, що є актуальними для вступників. Щойно такий документ буде напрацьовано, ми обов’язково розмістимо його на своєму сайті та поінформуємо всіх учасників освітніх оцінювань про те, як саме відбуватиметься вступна кампанія. 

Раніше ми повідомляли, що пробне ЗНО не буде проводитися в березні поточного року. Утім, якщо буде ухвалене рішення про реалізацію вступної кампанії у 2022 році без ЗНО, очевидним буде і рішення щодо скасування пробного ЗНО в поточному році. Значна кількість учасників пробного ЗНО уже сьогодні ініціюють перерахунок коштів, що залишилися від підготовлення до тестування, на потреби держави або хочуть дізнатися про терміни їхнього повернення. Маємо зазначити, що ми не банківська установа, тож не зможемо автоматично перерахувати кошти у відповідні фонди. Водночас, коли ми отримаємо інформацію про механізми вступної кампанії (про доцільність пробного ЗНО), ми розмістимо на сторінках учасників пробного ЗНО на сайті УЦОЯО форму погодження із перерахунком коштів в один із фондів для порятунку України. Ті учасники, які готові будуть віддати кошти у зазначений фонд, повідомлять про своє бажання через форму, для інших – повернення коштів відбуватиметься відповідно до спеціальної процедури. 

Хочемо подякувати Збройним Силам України, бійцям територіальної оборони, рятувальним службам, медикам, працівникам соціальної інфраструктури за життя! Усе буде Україна!